Noua ofertă tarifară

valabilă de la 01.08.2021


Instrucțiuni de validare a noilor titluri de călătorie metropolitane
Avantajele noii oferte tarifare

Noua ofertă tarifară prezintă multiple avantaje pentru călători și facilitează utilizarea transportului public terestru și cu metroul, așa cum se întâmplă în toate capitalele europene, unde transportul în comun reprezintă o soluție pentru fluidizarea traficului și o alternativă mai puțin poluantă la transportul individual.

De la 1 august 2021, sistemul de transport din întreaga Regiune București-Ilfov se schimbă în mod substanțial, prin implementarea conceptului de linii metropolitane (care reunește toate liniile urbane, regionale și expres), precum și prin aplicarea tarifului temporal, crearea mai multor tipuri de abonamente și integrarea ofertei tarifare cu cea a metroului.

Practic, introducerea conceputului de linii metropolitane și aplicarea tarifului temporal vor permite călătorilor să utilizeze mai multe mijloace de transport public în același interval de timp, prin validarea unei singure călătorii, fără costuri suplimentare, așa cum se întâmpla până acum, când plata era încasată pentru fiecare călătorie efectuată cu un vehicul. În plus, integrarea cu metroul va permite călătorilor să schimbe modul de transport de suprafață cu cel subteran, fără a plati în plus pentru această facilitate.

Noile abonamente au o valabilitate de 24 ore, 72 ore, 7 zile, 1 lună, 6 luni și 12 luni și oferă călătorilor mai multă flexibilitate și nenumărate facilități. De exemplu, noile abonamente de 24 ore și 72 ore au o valabilitate chiar de 24 ore, respectiv 72 ore, spre deosebire de vechiul abonament de 1 zi, care era valabil doar câteva ore dacă era achiziționat în a doua parte a zilei. De asemenea, subliniem faptul că noul abonament lunar metropolitan are același preț ca vechiul abonament lunar expres (care oferea posibilitatea călătorilor de a utiliza doar liniile 780, 781 și 783) și este mai mic decât prețul vechiului abonament lunar valabil pe toate liniile regionale, iar enumerarea avantajelor pe care le oferă noua ofertă tarifară poate continua.Întrebări frecvente

 

 1. Ce linii de transport pot fi utilizate la achiziționarea unui titlu de călătorie metropolitan?

R: Plata unui titlu de călătorie metropolitan permite utilizarea tuturor liniilor care aparțin operatorilor de transport public de suprafață din Regiunea București-Ilfov, inclusiv a vechilor linii urbane, regionale și expres.

 

 1. Dacă valabilitatea de 90 de minute a unei călătorii metropolitane expiră înainte de a efectua integral călătoria cu mijloacele de transport public, este necesară plata unei noi călătorii?

R:Da, este necesară plata unei noi călătorii, dacă valabilitatea de 90 de minute a unei călătorii metropolitane expiră înainte de a efectua integral călătoria cu mijloacele de transport public. Plata unei noi călătorii poate fi efectuată prin validarea cardului de transport sau a celui bancar, prin intermediul aplicației 24Pay sau prin SMS.

 

 1. Cum pot fi utilizate călătoriile metropolitane integrate cu metroul, încărcate pe cardul de transport?

R: Călătoriile metropolitane integrate cu metroul permit utilizarea tuturor mijloacelor de transport public de suprafață din Regiunea București-Ilfov și a metroului, timp de 120 de minute.

Dacă valabilitatea titlului de călătorie expiră înainte de a efectua integral călătoria cu mijloacele de transport public de suprafață, este necesară achitarea unei noi călătorii, prin validarea cardului, pentru a putea continua călătoria. În schimb, dacă accesul la metrou se realizează în limita celor 120 de minute, călătoria cu metroul poate fi continuată fără a fi necesară o nouă validare a cardului.

 

 1. Care este termenul de valabilitate al călătoriilor încărcate pe cardul Activ nominal/nenominal?

R: Termenul de valabilitate al călătoriilor încărcate pe cardul Activ nominal/nenominal este nelimitat.

 

 1. Care este prețul cardului Activ nominal conform noii oferte tarifare?

R: Prețul cardului Activ nominal este la fel ca înainte de implementarea noii oferte tarifare. Se achită 4,7 lei la a doua emitere a cardului. Prima emitere este gratuită.

 

 1. Ce titluri de călătorie pot fi încărcate pe cardul Activ nominal conform noii oferte tarifare?

R: Pe cardul Activ nominal pot fi încărcate următoarele titluri de călătorie:

 • portofel electronic – maximum 80 lei;
 • călătorii metropolitane/metropolitane integrate cu metroul – maximum 50;
 • abonament metropolitan/metropolitan integrat cu metroul cu valabiltiate de 24 ore, 72 ore, 7 zile, 1 lună, 6 luni sau 12 luni. În plus, pe acest tip de card pot fi încărcate abonamente lunare metropolitane cu reducere de 50%, pentru elevii din învățământul postliceal, studenții de la învățământul cu frecvență (IF) și donatorii de sânge.

 

 1. Care este prețul cardului Activ nenominal conform noii oferte tarifare?

R: Prețul cardului Activ nenominal este la fel ca înainte de implementarea noii oferte tarifare, respectiv 3,7 lei.

 

 1. Ce titluri de călătorie pot fi încărcate pe cardul Activ nenominal conform noii oferte tarifare?

R: Pe cardul Activ nenominal pot fi încărcate următoarele titluri de călătorie:

 • portofel electronic – maximum 80 lei;
 • călătorii metropolitane/metropolitane integrate cu metroul – maximum 50;
 • abonament metropolitan/metropolitan integrat cu metroul cu valabilitate de 24 ore, 72 ore sau 7 zile.

 

 1. Ce se întâmplă cu abonamentele lunare valabile pe toate liniile urbane, regionale sau expres, achiziționate înainte de implementarea noii oferte tarifare?

     R: Abonamentele lunare valabile pe toate liniile urbane, regionale sau expres, achiziționate înainte de implementarea noii oferte tarifare, pot fi utilizate ca abonamente metropolitane, până la expirarea termenului de valabilitate.

 

 1. Ce se întâmplă cu abonamentele pe una sau două linii achiziționate înainte de implementarea noii oferte tarifare?

R: Abonamentele pe una sau două linii pot fi utilizate până la expirarea termenului de valabilitate, la fel ca înainte de implementarea noii oferte tarifare.

 

 1. Ce se întâmplă cu abonamentele de 1, 7 sau 15 zile valabile pe toate liniile urbane, achiziționate înainte de implementarea noii oferte tarifare?

      R: Abonamentele de 1, 7 sau 15 zile valabile pe toate liniile urbane, achiziționate înainte de implementarea noii oferte tarifare, pot fi utilizate ca abonamente metropolitane, până la expirarea termenului de valabilitate.

 

 1. Cum poate fi utilizat portofelul electronic încărcat pe cardul Activ nominal/nenominal?

R:Portofelul electronic poate fi utilizat doar în cazul călătoriilor metropolitane. Astfel, odată cu validarea cardului de transport, va fi dedusă suma de 3 lei din portofelul electronic, reprezentând contravaloarea unei călătorii metropolitane.

 

 1. Care este prețul cardului Multiplu conform noii oferte tarifare?

R:Pentru emiterea cardului Multiplu nu mai este necesară plata sumei de 1,6 lei, ca înainte de implementarea noii oferte tarifare. Cardul Multiplu se eliberează gratuit, cu condiția ca acesta să fie încărcat cu minimum 2 călătorii.

 

 1. Ce titluri de călătorie pot fi încărcate pe cardul Multiplu conform noii oferte tarifare?

R: Pe cardul Multiplu pot fi încărcate următoarele titluri de călătorie:

 • călătorii metropolitane/metropolitane integrate cu metroul – maximum 30;
 • abonament metropolitan/metropolitan integrat cu metroul cu valabiltiate de 24 ore, 72 ore sau 7 zile.

 1. Ce se întâmplă cu călătoriile urbane, regionale sau expres încărcate pe cardul Multiplu înainte de implementarea noii oferte tarifare?

R: Călătoriile urbane, regionale sau expres încărcate pe cardul Multiplu înainte de implementarea noii oferte tarifare sunt acum valabile timp de 90 minute de la validare, în toate mijloacele de transport public de suprafață din Regiunea București-Ilfov.

 

 1. Care este termenul de valabilitate al călătoriilor metropolitane încărcate pe cardul Multiplu?

R:Termenul de valabilitate al călătoriilor metropolitane încărcate pe cardul Multiplu este de 60 de zile de la data achiziției.

 

 1. Ce se întâmplă cu biletul unic STB – Metrorex achiziționat inainte de implementarea noii oferte tarifare?

R: Biletul unic STB – Metrorex poate fi utilizat până la epuizarea tuturor titlurilor de călătorie care sunt încărcate pe acesta.

 

 1. Ce categorii de persoane beneficiază de reduceri sau gratuități după implementarea noii oferte tarifare?

R: Reducerile sau gratuitățile se acordă tuturor categoriilor de persoane care au beneficiat de aceste facilități înainte de implementarea noii oferte tarifare.

 

 1. Care este valoarea cardului de suprataxă și ce valabilitate are acesta conform noii oferte tarifare?

R: Conform noii oferte tarifare, valoarea cardului de suprataxă este de 80 de lei, iar plata acestuia permite utilizarea tuturor mijloacelor de transport public de suprafață din Regiunea București-Ilfov, doar în ziua în care a fost emis, până la ora 24:00 (ulterior valabilitatea acestuia expiră).