Expoziția STB
De la nasterea sa si de-a lungul timpului, Serviciul public de transport de calatori din Bucuresti se constituie, fara indoiala, ca un eveniment de seama in procesul de schimbare, ce are loc astazi in toate domeniile ce defines orasul.
Serviciul public de transport calatori a avut un caracter specific, care l-a detasat fata de celelalte administratii de transport urban din Europa, prin : mobilitatea ridicata a populatiei, intinderea retelei de transport de suprafata, marimea si capacitatea tehnica a prestatorului de transport si factorul de progress care l-a constituit STB (Societatea de Tramvaie Bucuresti 1909-1949) -ITB (Intreprinderea de transport Bucuresti 1950-1989)-RATB (Regia Autonoma de transport Bucuresti 1990-2018)-STB (Societatea de Transport Bucuresti din 2018-prezent).
Turul virtual al Expozitiei STB SA, din cadrul Directiei Generale de Control, Patrimoniu si Servicii Sociale- Serviciul Social, include 2500 de obiecte care “vorbesc” despre istoria transportului public din Bucuresti.Unele din exponate fac parte din patrimonial cultural national.Din acest context, expozitia poate fi considerate un veritabil organism cultural.
Va invitam sa vizitati Galeria Expozițională STB din strada Trapezului nr. 4. Un bun prilej de a participa la prezentarea tramvaielor de epocă, a mijloacelor de transport actuale și a activităților care susțin zilnic funcționarea mijloacelor de transport în comun. La Galeria Expozițională STB, participanții vor avea ocazia de a cunoaște istoria transportului public bucureștean. O expoziție generoasă cu fotografii de epocă - multe dintre ele realizate pe sticlă, cărţi poştale ilustrând istoria transportului public din Bucureşti și machete ce reproduc vehicule care au strabătut de-a lungul anilor traseele din Capitală.
Exponatele au fost colectionate, in timp, in special prin donatiile unor persoane passionate de istoria transportului public din Capitala Romaniei.
Primele intenții de a strânge și depozita obiecte și materiale legate de istoria transportului bucureștean au apărut târziu, la începutul anilor 2000. Atunci, mai mulți oameni din conducerea instituției și nu numai și-au dat seama că vechiul patrimoniu, fragmentele de istorie, se pierd iremediabil. Astfel, s-a oferit un spațiu de expunere (7 încăperi) în cadrul bazei sportive și s-a trecut la o amenjare bazică a colecției. Majoritatea obiectelor provin de la donatori individuali, dar și din patrimoniul instituției. Oameni cu suflet au adus obiecte, machete, documente, fotografii și multe altele pentru a fi etalate în mica galerie de exponate.